V Praze, 19. 1. 2004 19:45 CET.

Jelikož jsem byl týden v Indii ve městě Bangalore a nefungovala mi SIMkarta Oskara, chtěl bych zveřejnit bližší informace, které by mohly být užitečné zejména pro uživatele sítě Oskar plánující cestu do Indie a případně i společnosti Český mobil.

Dne 11. 1. 2004 jsem se po příletu do Bangalore v Indii nepřihlásil do žádné lokální GSM sítě. Roaming mi doposud vždy fungoval. I při této cestě se mi telefon při přestupu v Německu do lokální sítě zaregistroval. V Bangalore mne ale každá lokální mobilní síť odmítla. Složitě jsem tedy kontaktoval manželku v ČR a požádal ji o zavolání na linku firemních zákazníků Oskara s prosbou, ať prověří s jakým lokálním operátorem je uzavřena roamingová smlouva. Dostalo se jí odpovědi, že jsou to AirTel a BPL, a že s mým číslem je opravdu vše vpořádku. Mobilní telefon z těchto dvou operátorů zobrazoval pouze AirTel, ale ten mne stále odmítal. Kontaktoval jsem tedy AirTel, kde mi sdělili, že žádnou smlouvy s Oskarem resp. Českým mobilem nemají. Následující dny až do 13. 1. 2004 jsem se já snažil opakovaně kontaktovat AirTel a posléze emailem i Oskara. Manželka se pro změnu opakovaně zkoušela dovolat pomoci na lince pro firemní zákazníky Oskara. Bohužel bez výsledku, tj. nemohl jsem se stále přihlásit do žádné sítě, a tak jsem neměl přístup k volání, přijímání a odesílání SMS zpráv, přístup k bankovním účtům přes GSM, nedostával jsem kopie emailů, ...

Dne 13. 1. 2004 jsem nakonec začal pátrat na Internetu a stačilo mi 10 minut k tomu, abych se dozvěděl tvrdou realitu. Společnost Oskar pokrývá roamingovými smlouvami pouze dvě města (vč. okolí), a to New Delhi diky Bharti Cellular Ltd (AirTel - Delhi) a Bombay diky BPL Mobile Communications Ltd (BPL - Mobile - Mumbai). Zarážející na tom je, že jsem tyto informace našel na stránkách Oskara a na stránkách, na které přímo odkazuje (pod http://www.gsmworld.com/), a že žádný z kontaktovaných zaměstanců nebyl schopen či ochoten stejnou informaci nalézt a poskytnout.

Závěr: V Indii operátoři operují pouze v rámci určité lokality (pravděpodobně dle členění na státy - neprověřováno), a tak např. AirTel společností je několik a Oskar má smlouvu pouze s jednou z nich. Dokud tedy Oskar nerozšíří počet roamingových smluv v Indii, se SIMkartou Oskara si zavoláte jen v New Delhi a v Bombay (neověřeno na místě).

Copyright © 2004 Jiří Navrátil